اقدام اول: در حافظه و خاطراتتان یک دوری بزنید!

آیا به خاطر دارید برای اولین بار کجا همدیگر را ملاقات کردید؟ می توانید به خودتان یادآوری کنید چه چیزی در شما یکدیگر را جذب هم کرد؟ یک زمانی را بگذارید و به این موارد تأمل کنید و برای هم بازگو کنید. پژوهش ها نشان می دهد که زوج های شادتر، آنهایی هستند که می توانند خاطرات شیرین و لذت بخش را یادآوری کنند. این قضیه برای تمامی روابط صادق است. آنچه را که ممکن است فراموش کرده باشید را به خودتان یادآوری کنید.

 اقدام دوم: برگردید و بررسی کنید!

یک زمانی شما بسیار علاقه داشتید تا با هم گفتگو کنید، به ویژه در مراحلِ اولیۀ رابطه تان. دوباره اولویت بندی کنید و بررسی روزانه رابطه تان را حتی به طور مختصر جزء اولویت هایتان بگذارید. «امروز چطوری؟» «رابطه مون چطوره؟» «آیا همه چیز رو به راهه؟»

اقدام سوم: به زیر فرش ها نگاهی بیاندازید و رنجش های پنهان را جستجو کنید!

 اگر خشم، ناامیدی یا غمگینی مورد بررسی قرار نگیرند می توانند سمّی شوند. رنجش و آزردگی خاطر می توانند در درازمدت روابط را تحلیل ببرند. اگر مواردی هست که شما را آزار می دهد، آنها را مطرح کنید. این نکته می تواند برایتان مفید واقع شود که به جای به کارگیری زبان هجومی علیه یکدیگر از جملات همراه با "من" استفاده کنید .

اقدام چهارم: فرضیه هایتان را همواره مورد بررسی قرار دهید.

آیا این امکان وجود دارد که ناراحتی شما از همسرتان به این دلیل باشد که شما از گفته های او و منظور او سوءبرداشت کرده باشید؟ اگر این مسأله را هرگز روشن نسازید چه می شود؟ خب، شما به دلیلی که واقعی نیست، رنج می برید! یکی از بهترین روش ها برای اینکه زوجین از پریشانی و رنج فاصله بگیرند این است که به جای آنکه روی حدس و فرضیۀ خود تکیه کنند، به سادگی از دیگری بخواهند که منظورش را روشن بیان کند.

اقدام پنجم: خاطرات شاد و لذت بخش خلق کنید.

اگر خستگی، ملالت و نبودِ تفریح در ازدواجتان نفوذ کرده است، اکنون زمانِ آن است که با هم تجارب مثبت را تجربه کنید. شاید بدانید که مغز ما بیشتر به سمت مسائل منفی گرایش دارد. هر چه بیشتر هیجانات مثبت بیشتری را درونی کنید، همانقدر می توانید مغزتان را از مسائل منفی دور کنید. گذراندن اوقات دونفره، بیرون رفتن و بازی کردن، پیاده روی رفتن یا انجامِ یک اقدام کاملاً جدید و نیروبخش می تواند تأثیر چشمگیر داشته باشد.

اقدام ششم: اگر شما شکسته اید، تعمیرش کنید!

همۀ ما مرتکب اشتباه می شویم و ممکن است سهواً موجب آزار همسرمان شویم. مسألۀ مهم برای سلامت رابطه این است که مسئولیت رفتارمان را بپذیریم. #جان_گاتمن به تلاش های موفق زوجین برای تعمیر رابطه می گوید «سلاح سرّی زوج های شاد»

اقدام هفتم: قدردانیِ بیشتر، لطفاً!!

پژوهش های فراوانی امروزه قدرتِ قدردانی را مورد تأیید قرار می دهند؛ چه برای رشد فردی و چه برای بهبود رابطه. قدرشناسی خود را به هرکسی که ممکن است، بیان کنید. به موارد "خوب" توجه کنید به جای آنکه همیشه انتظار "عالی" داشته باشید. برای زوجین بسیار آسان است که در چرخه های منفی گرفتار شوند. تلاش کنید که به سمت چرخه های مثبت و تقویت کننده تغییر مسیر بدهید.

 هر زمانی که نیاز می بینید موارد بالا را مدنظرتان بیاورید. اگر ازدواجتان را گرد و غبار گرفته و خانه تکانی نیاز دارد، فعال باشید و اقدامات مؤثر انجام دهید. بسیار زیبا و مفید است اگر تمامِ ۳۶۵ روز سال به موارد بالا توجه کنید.

دکتر محمدرضا خدابخش